ТРИ МОРАВЕ РОЗЕ
Рејон: Три Мораве / Виногорје: Јагодина / Локалитет: Лозовик
Подлога: Кобер 5бб
Број биљака по хектару: 5208
Prokupac (40%)
Принос по чокоту: 2 kg
Узгојни облик: Асиметрична кордуница
Епоха сазревања: III – IV Ripening
Надморска висина: 295 m
Експозиција: Југоисток
Нагиб: 11.2%
Земљиште: Вертисол (смоница); Дубок Иницијални хоризонт (о –а) богат органском материјом; Средња текстура, 30% глине
Syrah (30%)
Принос по чокоту: 2 kg
Узгојни облик: Гијов једногуби
Епоха сазревања: II
Надморска висина: 267 m
Експозиција: Југ
Нагиб: 12.6%
Земљиште: Вертисол (смоница); Честице глине преко 50% у свим хоризонтима
Cabernet Sauvignon (30%)
Принос по чокоту: 1.5 kg
Узгојни облик: Гијов једногуби
Епоха сазревања: III
Надморска висина: 277 m
Експозиција: Југ
Нагиб: 9.5%
Земљиште: Вертисол (смоница); Честице глине преко 50% у свим хоризонтима
Винификација:
Све три сорте посебно ферментишу од 14 до 18 дана у инокс танковима на температури од 13 – 15° C. Након ферментације, вино одлежава минимум 6 месеци на природним ћелијама квасца.
Одлежавање у боци минимум 3 месеца.
Анализа вина: Алкохол 13%, pH 3.34, укупне киселине 5.8 g/l, заостали шећер 1 g/l.
Начин паковања: 6 x 0.75 l
Розе изузетно изражајних арома и динамичне свежине. Као у строју су поређани мириси кандираног воћа, слатких зачина и цвећа, иза којих се помаљају тонови карамел бонбона и коре цитруса. На непцима је полетно, вибрантно и пуцкетаво. Завршница укуса је пуна, сочна и постојана, изразито воћна, са тоновима трешања, јабука и грејпфрута, али и са префињеним додиром сласти у самом финалу. Розе који може да прати веома разноврсну храну.
Мапа винограда „Језеро”
1 Pinot Gris 1 ha
2 Pinot Noir 1 ha
3 Cabernet Franc 1 ha
4 Cabernet Franc 1.6 ha
5 Syrah 0.85 ha 6 Prokupac 0.7 ha
7 Chardonnay 1.9 ha
8 Cabernet Sauvignon 1.3 ha
9 Cabernet Sauvignon 0.85 ha
10 Syrah 1.25 ha
11 Винарија / Winery
Мапа винограда “Бели камен”
1 Merlot 2.35 ha
2 Tamjanika 4 ha
3 Tamjanika 3.25 ha
4 Prokupac 3 ha
5 Prokupac 3.5 ha
6 Merlot 2 ha
7 Merlot 2 ha
8 Morava 3 ha
9 Morava 4 ha